Sportvoeding

Sportvoeding

Om aan topsport te kunnen doen is een correcte voedingsinname essentieel! Maar ook bij amateur-sporters speelt voeding een belangrijke rol die vaak onderschat wordt…

Vaak probeert men zo weinig mogelijk te eten tijdens een training om nog wat in gewicht te kunnen verliezen… Maar vetafname gaat meestal ook gepaard met spierafname wat dus nefast is voor je sportprestaties! Tijdens een lange training of wedstrijd MOET je koolhydraten drinken en eten!

Hoe zit het bij diabetici?

Spierarbeid tijdens het sporten zorgt voor een daling van je bloedsuikergehalte. Diabetici moeten daarom voor een inspanning 2-3 sneden brood extra eten of de hoeveelheid insuline verlagen.
Tijdens een lange training of wedstrijd heeft een diabetici ook nood aan snelle suikers (dorstlesser, energybar, gels,…). Als men dit niet doet dan wordt het  risico op een hypo groot.

Niet enkel tijdens of na een training kan men een hypo krijgen maar veel voorkomend is ook een nachtelijke hypo na een avondtraining! De glycogeenreserves worden terug aangevuld tijdens de nacht. Daarom wordt meestal aangeraden om ook trage koolhydraten te eten na een inspanning!

Zelfcontrole is de sleutel om je bloedsuikerwaarden tijdens het sporten op peil te krijgen! In de beginfase van het sporten raden we aan om alle dertig minuten je glucosewaarde te controleren. 

Diëtiste Rebecca De Mesmaeker